Kako Trajno Obrisati Instagram Nalog?

Često dobijamo poruke sa pitanjem kako trajno obrisati Instagram nalog i da li je dovoljno samo deaktivirati Instagram. Društvene mreže su u velikoj meri napravile uticaj na naše živote i izloženost istim može da izazove negativne emocije. Kupovina Instagram pratilaca, pregleda i lajkova stvaraju veliki rolerkoster emocija. Iz tog razloga, ali i mnogih drugih, neki ljudi se odlučuju na trajno brisanje Instagram naloga.

Kada trajno obrišete Instagram nalog imaćete mnogo više slobodnog vremena, koje možete iskoristiti kako želite. Sigurno ste primetili da ste zapostavili hobi, u kom ste do pre par godina uživali, ili da ne posvećujete dovoljno vremena porodici i prijateljima. Ulaskom u statistiku korišćenja aplikacija sigurno ćete doći do poražavajuće činjenice da nekoliko sati dnevno trošite na korišćenje društvenih mreža.

Razmislite šta bi sve mogli da uradite sa tih dodatnih par sati svakog dana. Mogli bi da naučite da svirate neki instrument, da započnete učenje novog ili usavršite znanje jezika koji ste već učili. Svo to slobodno vreme može da dovede do novog hobija, upoznavanja novih ljudi, pa možda i pronalaženja bolje plaćenog posla. Ne potcenjujte moć vremena, jer je ta valuta vrednija od novca.

Ako vas do sad nismo ubedili da je pametno da napravite bar malu pauzu od društvenih mreža, onda ste zaista strastveni zaljubljenik u iste. Može biti i da ste “zaposleni” u okviru Instagrama, odnosno da od istog zarađujete, pa bi se odsustvo sa društvenih mreža odrazilo na Vašu zaradu. U tom slučaju, predlažemo da isključite notifikacije, kako bi imali bar malo mira.

dekativacija instagram naloga

Kako sačuvati podatke pre deaktivacije Instagram naloga?

Pre nego što napravite ishitreni potez trajnog brisanja Instagram naloga, dobra je ideja da sačuvate sve postojeće podatke. To nećete moći da uradite naknadno i skoro sve će biti nepovratno izgubljeno nakon trajne deaktivacije. Kada Instagramu naredite brisanje naloga, on će uraditi baš to. Redom će brisati sve što se nalazi u okviru naloga, a to podrazumeva fotografije, lajkove, komentare, prijatelje. Dakle, sve!

Kako bi ste sačuvali podatke sa svog naloga pre brisanja, potrebno je da pratite naredne korake:

 1. Otvorite Instagram aplikaciju i idite na svoj profil.
 2. Idite na podešavanja (settings), a zatim na bezbednost (security).
 3. Kliknite na preuzmi podatke (download data).
 4. Unosite svoju email adresu i zahtevajte preuzimanje (request download)

U narednih 48 sati, Instagram će Vam putem emaila dostaviti fajl sa podacima naloga. U tom emailu će se nalaziti fotografije, komentari, informacije sa profila, kao i sve ostalo neophodno za pristup u budućnosti.

Čak i da trenutno mislite da Vam ti podaci više nikada neće zatrebati, izuzetno je važno da budete u posedstvu svojih informacija, jer nikad ne znate kada ćete poželeti da vidite fotografiju sa nekim prijateljem ili članem porodice. Ukoliko to ne uradite, gubite svoje podatke i nikad više nećete moći da doprete do njih, ma koliko se trudili.

Influenseri na društvenim mrežama često ulažu neverovatno veliku količinu vremena, kako bi izgradili publiku. Ukoliko se rast pratilaca ne dešava brzinom koju su očekivali, skloni su negativnim osećanjima. Često to bude pad samopouzdanja, anksioznost, napadi panike, ali neretko i teža mentalna oboljenja.

kako trajno obrisati instagram nalog

Kako trajno obrisati Instagram nalog?

Nakon što ste sačuvali sve bitne podatke, vreme je da se pozabavite brisanjem Instagram naloga. Dakle, već ste odlučili da deaktivirate svoj Instagram nalog, ali ne znate kako. Postoje dve opcije za trajno brisanje naloga na ovoj društvenoj mreži. Prva opcija je da trajno obrišete svoj Instagram nalog i sve što ima veze sa istim, a druga opcija je privremeno brisanje.

Trajno brisanje naloga na Instagramu se može uraditi samo preko pretraživača, a to može biti putem mobilnog ili desktop uređaja. Pre nego što Vaš nalog zauvek nestane, Instagram će učiniti da prvih 30 dana bude nevidljiv. Tih mesec dana Vam pružaju priliku da se predomislite ili da, potvrdite svoju odluku nakon što pomenuti period prođe.

Evo kako trajno obrisati Instagram nalog:

 1. Idite na stranicu Delete Your Instagram Account u pretraživaču (to može biti Google Chrome, Safari ili neki treći), samo vodite računa da ste ulogovani na nalog koji nameravate da deaktivirate.
 2. Odaberite razlog za brisanje u padajućem meniju koji se pojavi.
 3. Kliknite na “Delete” dugme, kako bi potvrdili brisanje naloga.
kako trajno obrisati instagram nalog danas

Kako privremeno obrisati Instagram nalog?

Ukoliko planirate da napravite kraću ili dužu pauzu od Instagrama, ili jednostavno niste sigurni da li želite trajno da obrišete nalog, privremeno onemogućavanje je dobra odluka za Vas.

Onemogućavanje zapravo nije isto što i deaktivacija, jer se ovako samo izlogujemo i profil postaje sakriven. Što se tiče Vaših pratilaca, njima će izgledati kao da ste trajno obrisali nalog na Instagramu. Ova opcija Vam omogućava da se u bilo kom momentu vratite na društvenu mrežu i to se čini ponovnim logovanjem na aplikaciju.

privremeno brisanje instagram naloga

Evo kako privremeno obrisati Instagram nalog:

 1. Uđite na Instagram aplikaciju sa svog izabranog pretraživača (kao i trajno brisanje, privremeno se može uraditi samo sa pretraživača).
 2. Ulogujte se na nalog koji želite da onemogućite.
 3. Kliknite na profilnu sliku u gornjem desnom uglu.
 4. Kliknite na svoj nalog, a onda na “izmeni nalog” (Edit Profile).
 5. Skrolujte na dole i kliknite na “privremeno onemogući moj nalog” (Temporarily disable my account).
 6. Bićete upitani zašto ste se odlučili na ovaj korak, pa izaberite razlog od ponuđenih opcija iz padajućeg menija.
 7. Ponovo upišite svoju šifru, kako bi potvrdili akciju.
 8. Kliknite na “privremeno onemogući nalog” (Temporarily Disable Account).
često postavljana pitanja vezana za brisanje instagram naloga

Koliko dugo Instagram čuva moje podatke nakon brisanja Instagram naloga?

Instagram tvrdi da zapravo treba oko 90 dana da bi se kompletno obrisao nalog pojedinca, što znači da Instagram zapravo i dalje ima neke delove informacija vezano za nalog smeštene na svojim serverima.

Međutim, Instagram Politika Podataka naglašava da kompanija može da čuva inforacije vezane za nalog i duže od tih navedenih 90 dana. Ovi podaci se čuvaju za pravne svrhe ili ukoliko se sumnjaju da krše politiku korišćenja ili privatnosti same aplikacije, odnosno kompanije Instagram.

Kako trajno obrisati Instagram nalog svog deteta ili kućnog ljubimca?

Nažalost, ne možete upravljati tuđim nalozima, ukoliko istim nemate pristup. Ako imate podatke za logovanje na nalog svog deteta ili kućnog ljubimca, moći ćete bez problema da obrišete ili onemogućite isti. Dakle, Instagram politika tvrdi da samo vlasnik naloga može da odlučuje o sudbini istog.

Kako trajno obrisati Instagram nalog i koliko to traje?

Sam proces brisanja naloga, kao što smo već naveli gore u tekstu, obično traje 30 dana nakon što pošaljete zahtev za deaktivaciju. Nakon toga, nalog postaje nevidljiv, odnosno izgleda kao da je obrisan svim osobama koje Vas prate. Međutim, kao što se gore navodi, oko 90 dana je potrebno da svi podaci budu izbrisani sa Instagram servera.

Ako se pitate koliko vremena je potrebno Instagramu da obriše neaktivne naloge ili one koji su prijavljeni za spam ili označeni kao bot nalozi, odgovor je manje poznat. Instagram periodično radi “čistke”, kada sa vremena na vreme briše totalno neaktivne naloge ili one koji su označeni kao sumnjiva aktivnost.

Periodično brisanje naloga, koji ne doprinose samoj aplikaciji, zapravo označavaju sprovođenje higijene. Tako aplikacija postaje bolja za korisnike, ali i za same vlasnike. Međutim, niko osim samih Instagram zaposlenih ne znaju koliko često i kada se ove čistke dešavaju.

Zaključak

Trajnim brisanjem Instagram naloga, konačno ćete dobiti vreme za sebe. Brisanjem stvarate sebi prostor za nove hobije, druženje, kvalitetno vreme za porodicu ili još odmora, koji je svima preko potreban.

Deaktivacijom naloga sačuvaćete privatnost, ali i poboljšati svoje mentalno zdravlje. Dobro razmislite da li je trajno brisanje Instagram naloga dobra odluka za Vas, a ako se još uvek dvoumite možete privremeno onemogućiti korišćenje.

0 / 5. Broj glasova 0