Hakovan Instagram Nalog | Kako da Vratim Hakovan Instagram?

Bez obzira na to koliko svoju šifru za Instagram smatrate bezbednom, hakovan Instagram nalog je iznenađujuće česta pojava. Ukoliko do toga dođe, važno je da znate kako treba da reagujete.

U ovom postu ćemo detaljno dati odgovor na famozno pitanje “Kako da vratim hakovan Instagram?”, ali i podeliti mnoge korisne savete, ključne za bezbednost Instagram naloga. Ukoliko već niste, obavezno pročitajte post na temu “Kako zaštititi svoj Instagram nalog u 5 koraka”

Kako da znate da li vam je hakovan Instagram?

Kada neko pokuša da promeni email ili šifru povezanu sa određenim Instagram nalogom, Instagram će uvek poslati obaveštenje o tome. Međutim, moguće je da neko uspe da se uloguje na Vaš nalog i da nastavi da ga koristi bez Vešeg znanja i odobrenja. Instagram će vam poslati email samo ukoliko je nalogu pristupljeno sa različite teritorije ili države.

Hakovan Instagram Nalog | Kako da Vratim Hakovan Instagram?

U tom slučaju, trebalo bi da pregledate prethodnu aktivnost u okviru svog Instagram naloga, kako bi proverili da li vam je hakovan Instagram. Pre svega – prođite kroz svoje storije, postove, komentare i direktne poruke, pa obratite pažnju da li se pojavljuje neki sadržaj koji Vam nije poznat. Ukoliko Vaš prijatelj ili partner zna šifru vašeg Instagram profila, ovako ćete najlakše to moći da utvrdite.

Druga stvar koju možete uraditi jeste korišćenje Account Data (podaci naloga), kako bi dobili uvid u istoriju logovanja, promene privatnih podataka i email adrese.

Ukoliko još uvek imate pristup svom Instagram nalogu, otvorite ga na kompjuteru, u pretraživaču, a zatim idite na svoj nalog i kliknite na Settings (podešavanja). Nakon toga, kliknite na Privacy and Security (privatnost i bezbednost) i izaberite View Account Data (vidi podatke naloga).

1. KORAK: Promenite svoje korisničko ime

Ukoliko Vam je šifra promenjena, lako možete vratiti svoj hakovan Instagram nalog, tako što ćete resetovati šifru. Bilo da koristite Android uređaj ili iPhone, idite na ekran za login i tu pokrenite proces resetovanja šifre, tako što ćete kliknuti na Forgot Password?

Kako da znate da li vam je hakovan Instagram?

Pratite uputstva koja se pojavljuju na ekranu i unesite tražene podatke, nakon što uspešno završite proces, stići će Vam email. Kliknite na link iz emaila, a zatim kreirajte novu šifru. Vodite računa da nova šifra bude dovoljno jaka, kao i da ne bude slična onoj prethodnoj.

2. KORAK: Oduzmite pristup sumnjivim aplikacijama

Nekad zloćudni napad od strane eksterne aplikacije može biti razlog zašto imate problem prilikom logovanja na svoj nalog.

Nakon što se ulogujete na svoj nalog na web-u, idite na svoj profil, kliknite na Gear ikonicu, a zatim izaberite autorizaciju aplikacija. Bićete u mogućnosti da prođete kroz listu aplikacija i uklonite one koje ne koristite, odnosno one za koje se ne sećate da ste odobrili autorizaciju.

3. KORAK: Vratiti hakovan Instagram nalog

Ukoliko Vam je hakovan Instagram i haker je već promenio sve forme identifikacije, uključujući email adresu i broj telefona, vraćanje naloga će u ovom slučaju biti znatno teže i zahtevaće mnogo strpljenja. Ovaj proces zna oduzeti i nekoliko nedelja kako bi hakovan Instagram konačno bio vraćen pravom vlasniku.

3. KORAK: Vratiti hakovan Instagram nalog

Ako Vam se ovakva situacija desi, najvažnije je da što brže reagujete – idealno bi bilo da čim instagram dostavi email da Vam je email adresa promenjena, usledi reakacija. Tako hakeru znatno skraćujete period za manevrisanje i automatski povećavate sebi šanse za vraćanje naloga. Potrebno je da kliknete na Revert this change ili reset your password link, kako bi napravili zahtev.

Kada je zahtev podnet, Instagram tim za bezbednost će Vas automatski kontaktirati sa ciljem da potvrdi Vaš identitet.

Od Vas će se očekivati da napravite fotografiju sebe sa papirom u rukama, na kom je ručno napisan kod koji Vam je Instagram dostavio u email-u. Pored toga, moraćete i da naznačite uređaj koji ste koristili za pravljenje naloga (bilo da je to iPhone, neki od Android uređaja, iPad i sl.)

Nakon svega toga, odluka više nije u Vašim rukama. Biće potrebno da sačekate da Instagram centar za podršku razmotri Vaš slučaj i donese odluku. Kada dobijete email u kom piše da vam je nalog vraćen i da ste punopravni vlasnik istog, možete organizovati mini slavlje. 🙂

4. KORAK: Obezbedite svoj nalog kako vam ne bi opet bio hakovan Instagram

Niko ne može garantovati da ako vam je hakovan Instagram jednom, da se to neće dogoditi ponovo. Ukoliko budete pratili savete koje smo naveli ispod, verovatnoća da se to ponovo dogodi će biti zaista minimalna.

Izaberite jaču šifru

Instagram preporučuje da koristite šifru koja ima minimalno šest cifara, slova i interpunkcijskih znakova. Vodite računa o tome da šifra bude bar DESET karatkera duga. Trebalo bi da sadrži brojeve, specijalne znake, velika i mala slova. Držite se podalje od predvidivih šifri, kao što je “00000” ili “12345”.

4. KORAK: Obezbedite svoj nalog kako vam ne bi opet bio hakovan Instagram

Najvažnije od svega je da se pobrinete da šifra zaista nema nikakve veze sa Vama i Vašim životom. Što je povezanost sa vlasnikom naloga veća, veće su šanse da neko ko Vas poznaje, a želi da Vam naudi, pogodi šifru. Postoji opasnost i da, ukoliko stavite svoj broj telefona, imena voljenih osoba ili datume rođenja, te informacije neko nađe na duštvenim mrežama i upadne na Vaš Instagram nalog.

Ovakvih situacija najviše treba da se paze javne ličnosti, influenseri, youtuberi ili bilo ko sa javne scene, ko ima veliki broj pratilaca na Instagramu.

Redovno menjajte šifru

Ne treba ni da naglašavamo da nikad ne smete deliti svoju šifru ni sa kim. Čak i ukoliko kreirate savršeno jaku šifru, uvek će postojati opasnost da izgubite pisanu kopiju iste. Iz tog razloga, najbolje je da menjate šifru svakih par meseci.

Uključite Two-Factor Authentication

Najbolji način da budete sigurni u bezbednost naloga jeste da koristite autentikaciju dva faktora. Ukoliko ne znate šta je, u marketinškom svetu poznati 2FA, ukratko ćemo Vam reći da je to najbolji način da budete sigurni da niko neće pristupiti nalogu bez Vašeg znanja.

Svaki put kad se ulogujete na Instagram, poslaće jednokratni bezbednosni kod na Vaš telefon kao SMS poruku. Samo nakon unošenja ovog koda direktno u aplikaciji Instagram, bićete u mogućnosti da pristupite nalogu. Budite bez brige, poruke će stići i ukoliko ste u tom momentu u inostranstvu.

Kako bi omogućili autentikaciju dva faktora, idite na Profile > Settings > Privacy and Security > Two-Factor Authentication > Get Started.

Na narednoj stranici, možete da birate da li želite da dobijete kod putem SMS poruke ili autentikator aplikacije. Opcija SMS poruke je znatno jednostavnija za korišćenje i uvek je preporučujemo klijentima. Međutim, ukoliko neko ima pristup Vašem mobilnom telefonu ili na neki način preuzme broj telefona, hakovanje Instagrama je veoma jednostavno. Korišćenje aplikacije za autentikaciju, poput Google Authenticator ili Authy, za generisanje jednokratnog koda je najsigurniji način da se zaštitite.

Ne dozvolite hakerima da Vas nadmudre

Ukoliko Vam je hakovan Instagram, nadamo se da je naš blog post pomogao u vraćanju naloga. U buduće Vas molimo da pratite gore navedene savete za bezbednost naloga, kako bi izbegli da se isto ponovo dogodi.

Pročitajte kako da nadmudrite Instagram algoritam i kako Instagram algoritam zapravo radi, kako bi ste imali bolji nastup na ovoj društvenoj mreži. Ukoliko ste zainteresovani za rast profila, možete pročitati i 10 načina za besplatno povećanje Instagram pratilaca.

Ukoliko vam je ovaj post bio koristan, možda će vas zanimati:

0 / 5. Broj glasova 0