Kako Radi YouTube Algoritam?

YouTube algoritam je ono što čini razliku između video zapisa koji vječno ostaje ispod 500 prikaza i videa koji ulazi u trending, konstantno dobiva komentare i preglede, čak i nekoliko godina nakon što je objavljen. Drugim riječima, to je razlika između zarade od 5 centi na videu i zarađivanja stotina, odnosno tisuća eura. 

Kako zapravo radi YouTube algoritam?

Skoro sve što korisnici YouTube-a rade prilikom gledanja videa, ulazi u zbroj poena na osnovu kojih se rangirate u YouTube algoritam. Uključuje broj YouTube pregleda, koliko minuta je ukupno video pregledan, koliko korisnika uđe na video i brzo izađe iz njega, postotak korisnika koji komentiraju, učestalost lajkova u odnosu na preglede i mnoge druge aktivnosti. Cijela ta hrpa podataka zapravo oslikava koliko je Vaš sadržaj zanimljiv.

Najveća metrika za Youtube algoritam je zapravo trajanje pregleda videa. Ako ne znate kako Youtube računa preglede, možete pročitati OVDJE. Dokazano je da video zapisi koji budu pregledani 8 minuta, YouTube algoritam nagradi s najviše poena.

Iz tog razloga, mnogi pjevači u svoje spotove ubacuju duži instrumentalni intro, kako bi pjesma dobila na duljini trajanja. Ako je sam video dulji od 5 minuta, vjerojatnost da će biti odgledan do kraja je za 350 puta veća nego ako traje manje od 5 minuta. Razmislite o tome prije nego što plasirate svoj novi spot.

Također, veoma je bitno spomenuti da je YouTube algoritam u velikoj mjeri usmjeren na promoviranje kanala koji redovno ubacuju sadržaj, a manje na one koji postavljaju par puta godišnje. Ako nekoliko puta mjesečno objavite video sa svog nastupa ili insert iz gostovanja u televizijskoj emisiji, YouTube će mnogo češće sam promovirati sadržaj Vašeg kanala, jer ga registrira kao aktivnog YouTube autora. Zato kada odgledate video do kraja, preporučeni i povezani videi su 50% s tog kanala koji gledate, 40% od kolega s kojima ste snimali spotove ili duete, a 10% su video snimke iz trending kategorije.

Šta je najbitnije za YouTube algoritam?

Jedna od najbitnijih stvari je početak sesije, odnosno korisničko putovanje nakon što odgleda Vaš video i njegovo ponašanje nakon toga. Ako, recimo, korisnik preko Facebook-a klikne na YouTube link Vašeg spota, to znači da ste VI doveli korisnika na YT i ako se on tu zadrži i pogleda još videa, YT algoritam Vama dodjeljuje poene za početak sesije i nagrađuje Vas tako što preporučuje Vaš video.

Interesantno je da će YouTube unazaditi video zapise ako su dospjeli u preporučene, a nakon nekog vremena ne dobiju očekivani broj pregleda. Ako preporučeni video ne dostigne zadovoljavajući broj pregleda, YT algoritam će ga doslovno kazniti – tako što će ga prestati preporučivati.

Želite pouzdan i diskretan tim profesionalaca koji će pomoći da razvalite YouTube algoritam?

Javite nam se!